Viitorul Zalău, zece ani de la înfiinţare

În vara anului 2004, Daniel Sabou, fost jucător în Divizia A la FC Oneşti, a decis să-şi înfiinţeze o şcoală de fotbal, căreia i-a pus numele Viitorul Zalău. Un club la care, de-a lungul anilor au evoluat jucători ce activează acum la cluburi importante din România, „capul de afiş” fiind Vlad Morar, legitimat la Petrolul Ploieşti. Viitorul Zalău organizează în fiecare vară cupa care-i poartă numele, cel mai mare turneu de fotbal rezervat copiilor şi juniorilor ce are loc în Sălaj. La ultimele ediţii, s-a organizat şi un meci de deschidere, partidă în care au evoluat foste glorii ale forbalului românesc, precum Miodrag Belodedici, Adrian Bumbescu, Dănuţ Lupu, Ioan Ovidiu Sabău, Mihail Majearu, Lucian Bălan sau Anton Doboş. La fiecare final de an, clubul zălăuan organizează o festivitate de premiere pentru toţi copiii legitimaţi, iar printre invitaţii speciali la acest eveniment se numără Ioan Andone, Eugen Trică, Cristian Coroian şi Alin Minteuan. 

Fost jucător în Divizia A la FC Oneşti între anii 1999 – 2001, perioadă în care a avut ca adversari jucători precum Lăcătuş, Belodedici, Rădoi, Chivu sau Mutu, Daniel Sabou a decis să-şi înfiinţeze, în urmă cu zece ani un club de copii şi juniori. CS Viitorul Zalău, un nume de perspectivă, un nume care în cei zece ani a făcut cunoscut numele acestui oraş şi al judeţului Sălaj atât în ţară, cât şi în străinătate. „La acea vreme, nu se punea accentul pe fotbalul juvenil din Zalău şi foarte mulţi părinţi se gândeau să-şi înscrie copiii la echipe, din afara oraşului. A fost un moment de cumpănă, în care am analizat situaţia din toate punctele de vedere înainte să iau această decizie şi am considerat că merită să încep un astfel de proeict. Acum, după zece ani, nu regret deloc alegerea făcută, fiindcă în tot acest timp am avut foarte multe satisfacţii alături de copiii pe care i-am pregătit”, rememorează Daniel Sabou, managerul clubului Viitorul.

Ca orice început, a fost dificil, fiindcă antrenorul zălăuan s-a văzut nevoit să meargă prin şcolile din oraş pentru a-i atrage pe copii spre acest sport. „Nu a fost deloc uşor, mai ales că, la început nu aveam nici teren unde să ne desfăşurăm antrenamentele. Pe parcurs, lucrurile au început să decurgă tot mai bine, fiindcă mi-am dat toată silinţa ca acei copii pe care îi aveam la club să aibă condiţii bune de antrenamente şi să înţeleagă ceea ce aşteptam de la ei. Dorinţa mea de afirmare, cumulată cu dorinţa şi seriozitatea copiilor au început să dea roade odată cu trecerea timpului, iar în cei zece ani, am obţinut rezultate foarte bune cu grupele de copii care au trecut pe la acest club”, ne-a mărturisit Daniel Sabou.
În cei zece ani de la înfiinţare, Clubul Sportiv Viitorul Zalău a participat la diferite turnee cu tradiţie atât în ţară, cât şi în trăinătate, unul dintre cele mai importante organizate în afara ţării fiind Cupa „Fragaria”, desfăşurată în Slovacia, unde an de an participă echipe din peste 20 de ţări. Pe plan naţional, clubul manageriat de Daniel Sabou a obţinut rezultate notabile nu doar în competiţiile amicale, ci şi în cele oficiale, calificându-se de două ori la turneul final al Cupei „Hagi”, devenind vicecampion naţional la Memorialul „Gheorghe Ola” şi locul şase în România în Campionatul Naţional rezervat juniorilor D.
Pe lângă rezultatele obţinute în toţi aceşti ani, Viitorul Zalău se poate mândri şi cu o serie de jucători promovaţi la echipe cunoscute din România: Vlad Morar (Petrolul Ploieşti), Răzvan Moisi (FC Bihor), Alex Gudea (CS Mioveni şi lotul naţional Under 18), Alex Băican (Universitatea Cluj), Bodiş Norbert (Academia de Fotbal „Niyrsuli” din Ungaria), Cristian Man (fost portar la CFR Cluj, actualmente la FC Zalău), Cristian Dragoş, Ciprian Nagy (ambli la Olimpia Satu Mare), Alexandru Cherecheş (Politehnica Timişoara) şi Tudor Mare (Viitorul Cluj). „Cea mai mare satisfacţie ca antrenor o ai atunci când vezi că jucători pe care i-ai învăţat tainele fotbalului au ajuns să evolueze la cluburi cu renume. Este o bucurie enormă să vezi la televizor un fost jucător de-al tău, iar lumea să spună: „a învăţat fotbal la Viitorul Zalău”. Sper ca în anii următori să continuăm să promovăm jucători către cluburile mari din România, fiindcă acesta este rodul muncii noastre”, a mai afirmat Sabou.
În urmă cu şapte ani, managerul clubului Viitorul Zalău a concesionat terenul de fotbal din comuna Hereclean, unde, în prezent, există o bază sportivă modernă. Terenul a fost regazonat, s-au construit tribune, bănci de rezerve, iar anul trecut au fost demarate lucrările pentru o clădire care va conţine vestiare, camere pentru cazarea copiilor legitimaţi la club, sală de mese şi sală de conferinţe. Baza sportivă dispune şi de o instalaţie de nocturnă, inaugurată anul trecut, cu ocazia meciului de deschidere de la Cupa „Viitorul”, partidă în care au evoluat foste glorii ale fotbalului românesc, precum Dănuţ Lupu, Ioan Ovidiu Sabău, Adrian Bumbescu şi Mihail Majearu.
Cupa Viitorul este cel mai mare turneu organizat în Sălaj la nivel de copii şi juniori, competiţie la care au ajuns pentru prima dată în Sălaj echipe de la cluburile Steaua şi Dinamo. La turneul organizat de Viitorul Zalău au avoluat jucători cunoscuţi din fotbalul românesc, chiar şi din străinătate: Alexandru Târnovan (Steaua Bucureşti), Răzvan Grădinaru (Steaua Bucureşti, împrumutat sezonul trecut la FC Botoşani), George Puşcaş (Inter Milano) sau Neluţu Roşu (Concordia Chiajna). La fiecare final de an, clubul zălăuan organizează evenimentul devenit deja tradiţie, „Vine moşul la Viitorul”, unde, de-a lungul anilor au fost invitaţi nume sonore din lumea fotbalului românesc pentru a-i premia pe copiii de la acest club.
Deşi a dobândit experienţă în cei zece ani, managerul Daniel Sabou consideră că meseria de antrenor la nivel de copii şi juniori este mai dificilă decât la nivel de seniori. „Cu copiii trebuie să fii foarte atent cum te comporţi, mai ales cu cei din ziua de azi. Trebuie să ştii să-i atragi spre sport, în special spre fotbal, fiindcă, acum, există multe alte oportunităţi pentru a-şi petrece timpul liber. Pe de altă parte, este o muncă frumoasă, deoarece copiii nu ştiu să mintă, sunt cât se poate de sinceri şi îi consider ca şi cum ar fi copiii mei. Important este ca ei, dar şi părinţii copiilor, să conştientizeze că la clubul nostru nu vin ca la un meci de fotbal în curtea şcolii, ci la un club unde se face performanţă. Cred că, în cei zece ani, oamenii mi-au apreciat munca şi continuă să mi-o aprecieze din moment ce avem, în continuare, copii care provin şi din alte zone ale judeţului, nu doar din Zalău”.
CS Viitorul Zalău dispune de patru grupe de copii şi juniori: grupa 1999 – 2000, grupa 2001 – 2002, grupa 2003 – 2004, grupa 2005 – 2006 şi, mai nou, grupa 2007 – 2008, copiii fiind pregătiţi de managerul Daniel Sabou şi de antrenorii Laurean Flonta şi Dan Lucaciu.
Clubul condus de Daniel Sabou se pregăteşte de cea de-a zecea ediţie a Cupei „Viitorul”, turneu programat în perioada 18 – 21 august şi organizat la patru categorii de vârstă: 2000, 2002, 2004 şi 2006.

Leave a Comment